Geschiedenis band

Jan op LowwhistleHoe is de band ontstaan? Dat is een vraag die je natuurlijk aan ons oudste en wijste(?) lid Jan moet vragen.

Dit is zijn versie: In feite begon het in de zomer van 1995 toen Jan in Ierland een tinwhistle kocht. John, een kennis van Jan, vond samen muziek maken wel wat hebben. Via Jules Bitter leerden zij Andy kennen waarmee ze samen gingen spelen. Op een verjaardag ontmoette John Lenny, die prompt mee ging spelen. James was al jaren bevriend met Andy, dus ook James ontsnapte niet aan Windbroke. Andy had ook nog een oud-collega die ooit gezongen had, nl. Ed. Ed had een buurman, Jaap, die ook aan Keltische muziek was begonnen. En zo kwam Windbroke tot stand...........  Lenny en Andy zijn inmiddels verhuisd. In 2013 nam James afscheid. Zo bleef de huidige viermansformatie over, die iedere donderdagavond in een (letterlijk en figuurlijke) harmonieuze en ontspannen sfeer repeteert.

 

 

Een andere versie is deze:restanten whiskeypauze

Windbroke is een Zeeuwse folk band (Ritthem/Vlissingen) die zijn oorsprong vindt in een vriendengroep die rond 2003 in Arnemuiden is ontstaan. De leden vonden elkaar in de gezamenlijke liefde voor Keltische muziek. Van deze vrienden maken alleen John en Jan nog deel uit van de band. Hoewel er in de eerste jaren eigenlijk nog geen sprake was van een band, maar meer van een groep mensen die het leuk vonden elkaar uit te dagen met verschillende vormen van muziek van Ierse en Schotse oorsprong, werd na verloop van tijd toch het publiek opgezocht door her en der te spelen. De eerste serieuzere optredens dateren van rond het jaar 2009. Na deze periode zijn verschillende wisselingen in de samenstelling ontstaan. De belangrijkste wisselingen waren het toetreden van James van de Water, Ed van der Kuijl, Lenny Sanderse en na haar vertrek Jaap van Liere. Na vertrek van Andy naar Noorwegen, en Lenny naar Noord-Holland Is Windbroke een tijd als vijfkoppige band actief geweest met onder meer optredens in Noorwegen en Frankrijk, maar vooral in Nederland. De huidige formatie is ontstaan na vertrek van James in 2013. Na een grondige herontdekking van het repertoire ging de band verder als viermans formatie. U zult merken dat het enthousiasme waarop de vaak oude traditionele nummers vertolkt worden vooral voortkomt uit de vriendschapsband tussen de bandleden en de liefde voor deze muzieksoort.